Bišu vasks

Bišu vasks

Iegūšana Bites vasku izstrādā  īpašos dziedzeros, kas darba bitēm  atrodas vēderiņa apakšpusē. Bites vasku neizdala vienmēr. Parasti to ražo jaunās bites, sākot no 10. -12. dienas līdz 18 – 20 dienu vecumam. Vaska ražošanai nepieciešams olbaltumvielām bagāts uzturs – ziedputekšņi un medus. Viena kilograma vaska ražošanai nepieciešami 4kg medus. Visvairāk...
Bišu māšu peru pieniņš - karaliskā želeja

Bišu māšu peru pieniņš – karaliskā želeja

Dabisks, augstvērtīgs, koncentrēts, barojošs un bioloģiski aktīvs produkts. Iedarbība: * Uztur organisma fiziskās un garīgās darba spējas; * Uzlabo organisma vispārējo veselības stāvokli un pašsajūtu pēc smagām slimībām un novājēšanas; * Stimulē asinsrades procesu,novērš nervozitāti; * Palīdz pie nervu sistēmas saslimšanām; * Veicina piena sekrēciju māmiņām zīdaiņa barošanas periodā; *...
Propoliss - dabas antibiotika

Propoliss – dabas antibiotika

Propoliss jeb bišu līme ir brūna vai zaļgana, sveķaina, istabas temperatūrā cieta viela. Bites to ražo no augu pumpuru, jauno dzinumu, lapu, mizas sveķiem, kā arī no putekšņu apvalkos esošajām vielām. Bites šīs vielas pārnes uz stropu ar savām kājiņām  un apstrādā ar dziedzeru sekrētu, pievienojot vasku attiecībā 2:1 un...
Medus

Medus

Medus ir produkts, kuru bites ražo no ziedos iegūtā nektāra. Bites nektāru ievāc no visdažādākajiem ziediem. Ievākto nektāru bites pārnes stropā, kur to, ar snuķīša palīdzību, ievieto šūniņās. Šī procesa laikā medum bites medum pievieno dažādas bioloģiski aktīvas vielas — fermentus, vitamīnus u.c. Turpmākajā procesā citas bites ar spārniņu palīdzību...
Bišu maize visiem

Bišu maize visiem

Bišu maizi bites gatavo no ziedputekšņiem, kurus izvieto šūniņās, cieši sastampā ar galvu un pārlej ar medu. Putekšņu virskārta piesūcas ar medu un kļūst necaurlaidīga. Baktēriju un fermentu iedarbībā rodas pienskābe, kas šūniņu saturu iekonservē. Bišu maize iegūst brūnganu nokrāsu un pēc garšas atgādina lauku rupjmaizi ar skābenu garšu. Bišu...
Ziedputekšņi - bišu spēks

Ziedputekšņi – bišu spēks

Ziedputekšņi ir augstvērtīgs bioloģiski aktīvs augu valsts produkts. Bites tos ievāc no dažādiem ziedošiem augiem, izveidojot nastiņas, kuras aiznes uz stropu. Bitēm ziedputekšņi ir minerālvielu, vitamīnu un tauku avots un tie nepieciešami normālai bišu saimju funkcionēšanai. Ziedputekšņu daudzveidīgā krāsa un forma ir atkarīga no tā, kādus augus bites apmeklē. Piemēram,...
Jaunākie ieraksti
Zemeņu un grieķu jogurta saldējums

Zemeņu un grieķu jogurta saldējums

Būs nepieciešams: ½ glāze zemenes vai citi augļi pēc Tavas izvēles 1 glāze beztauku grieķu jogurta 2 tējkarotes medus Pagatavošana: Blenderī vai mikserī ieliec izvēlētos augļus un sasmalcini 30 sekundes – 1 minūti, līdz tie pārvēršas viendabīgā masā (ja smalcināsi ilgāk par minūti, augļi kļūs pārāk ūdeņaini). Mērtraukā kārtīgi sajauc medu ar grieķu jogurtu, pievieno...
Veselīgs braunijs

Veselīgs braunijs

Izrādās, tas ir iespējams! Un pat diezgan ātri un vienkārši! Tev būs nepieciešams: 1 glāze pekanriekstu 1 glāze dateļu 5 ēdamkarotes kakao 4 ēdamkarotes kokosa skaidiņu 2 ēdamkarotes medus 1/4 tējkarotes sāls Sablenderē riekstus līdz tie ir mazās drupačās. Tad pievieno dateles. Tad pārējās sastāvdaļas. Blenderē līdz masa ir graudaina (ne krēmīga). Liek izvēlētajā traukā...
Banānu našķis

Banānu našķis

Apcep banānu šķēlītes olīveļļā no abām pusēm līdz tās ir zeltaini brūnas. Samaisa medu ar kanēli un aplej banānus ar medu, kad tie gatavi. Par veselīgiem našķiem!
Paštaisīts jogurta saldējums

Paštaisīts jogurta saldējums

Ideāli noderēs, iestājoties siltākam laikam. Šo īpaši gardo saldējumu ir pavisam vienkārši izgatavot mājas apstākļos. Tev būs nepieciešams: 2 glāzes mazu ogu- avenes, mellenes… 2 tējkarotes cukura šķipsniņa sāls 2 ēdamkarotes medus +1/4 glāzes medus 1/2 citrona sula 2 glāzes grieķu jogurta Gatavošanas gaita: Liek uz cepampaplātes ogas, kas samaisītas ar cukuru, sāli un 2...
Grieķu medus kūka

Grieķu medus kūka

Būs nepieciešams: 1 glāze miltu 1.5 tējkarotes cepamā pulvera šķipsniņa sāls 0.5 tējkarotes kanēļa 1 tējkarote citrona miziņu 3/4 glāzes sviesta 3/4 glāzes cukura 3 olas 1/4 glāzes piena 1 glāze valriekstu, sadrupinātu Sīrupam: 1 glāze cukura 1 glāze medus 3/4 glāzes udens 1 tējkarote citrona sulas Maisa kopā miltus, cepamo pulveri, kanēli, citrona miziņas...
Propolisa vēsturiskā nozīme

Propolisa vēsturiskā nozīme

Pirmās ziņas par propolisu ir jau no Aristoteļa laikiem. Viņš gribējis tuvāk iepazīties ar bišu darbību, tāpēc izveidojis caurspīdīgu stropu, tomēr bites to no iekšpuses izklājušas ar nepazīstamu tumšu vielu – visticamāk propolisu. Jau kopš tiem laikiem cilvēku prātus ir nodarbinājis jautājums: no kā bites ievāc propolisu. Līdz 1907. gadam pastāvēja uzskats, ka bites propolisu ievāc, tāpat kā...
Tējas kūka ar medus krēmu

Tējas kūka ar medus krēmu

Būs nepieciešams: 1 glāze piena (235ml) 3 ēdamkarotes melnās tējas 1/4 glāzes (55 grami) sviesta istabas temperatūrā 1 glāze (225 grami) cukura 2 olas 1/4 glāzes eļļas 1 tējkarote vaniļas cukura 175 grami miltu 1.5 tējkarotes cepamā pulvera 0.5 tējkarotes sodas 0.5 tējkarotes sāls Uzsildi pienu līdz vārīšanās temperatūrai, tad pievieno klāt tēju. Ļauj atdzist....
Zemeņu - zaļumu salāti

Zemeņu – zaļumu salāti

Svaigam rītam piedāvājam veselīgus un viegli pagatavojamus salātus! Tev būs nepieciešams: 1 ēdamkarote medus 3 ēdakmarotes etiķa 3 ēdamkarotes ūdens 2 tējkarotes olīveļļas šķipsniņa sāls un piparu Zaļumus pēc paša izvēles-salātlapas,spināti, rukola u.c. Zemenes Mandeļu skaidiņas Sajauc zaļumus ar zemenēm, pāri pārlej mērcīti no sajauktām pārējām sastāvdaļām, pārkaisa ar mandeļu skaidiņām! Lai garšīgi!
Svaigs rabarberu deserts

Svaigs rabarberu deserts

Kad dārzu dobītēs un veikalu plauktos sāk parādīties rabarberi, laiks kādam gardam rabarberu saldajam! Tev būs nepieciešams: 5 glāzes rabarberu ripiņu 1/4 glāzes medus 1 tējkarote rīvētu citrona miziņu 1/3 glāzes auzu pārslu 1/3 glāzes miltu 1/4 glāzes brūnā cukura 3 tējkarotes sviesta Vaniļas (vai kāds cits) saldējums Kas jādara: Rabarberus, medu un citrona miziņas...
Kazas siera grauzdiņi ar valriekstiem, medu un timiānu

Kazas siera grauzdiņi ar valriekstiem, medu un timiānu

Izdekorēti ar medu un apkaisīti ar svaigu timiānu, maltiem pipariem un jūras sāli, šie siltie un kraukšķīgie grauzdiņi būs gan kā lieliskas brokastis, gan pēcpusdienas uzkoda, kas lieliski garšos kopā ar zaļajiem salātiem. Būs nepieciešams: 4 šķēles pilngraudu maizes (katra aptuveni 6-12cm), viegli apgrauzdētas 100g svaiga kazas siera istabas temperatūrā ¼ tasīte (30g) rupji smalcinātu...
Šokolādes krēma kūciņas

Šokolādes krēma kūciņas

Šīs mazās kūciņas ir ļoti garšīgas un viegli pagatavojamas, un sastāv tikai no pāris dabīgām sastāvdaļām. Būs nepieciešams: Kūkas pamatnei: 1 ½ tasīte mandeļu 1 tasīte dateļu 2 ēdamkarotes kakao pulvera 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas ¼ tējkarote jūras sāls Pildījumam: 2 tasītes Indijas riekstu (mērcētus ūdenī 3 stundas) ¼ tasīte kokosriekstu piena 3 ēdamkarotes šķidra...
Bišu maize ikdienas spēkam

Bišu maize ikdienas spēkam

Bišu maize ir veselīgs produkts, kas papildina ikdienā uzņemto uzturu. Bišu maizi iegūst bites, ievietojot šūnās ziedputekšņus un pārlejot ar medu. Tālāk pienskābās rūgšanas procesā tā tiek fermentēta, tādējādi ziedputekšņi tiek pārvērsti organismam viegli asimilējamā veidā. Bišu maize satur gandrīz tās pašas uzturvielas, ko ziedputekšņi – gan vitamīnus, gan minerālvielas. Bet atšķirībā no ziedputekšņiem, bišu...